Har du en reaktiv eller proaktiv tilgang til tingene?

Jeg har bygget på Naturhuset i dag, og jeg har tilmed haft hjælp af min søde søn, Søren, der er ret ferm med en skruemaskine. Vi fik taget et rigtig godt ryk med facadetræet og har været et virkelig godt team. Jeg savede brædder til i de rette længder, og Søren monterede dem. Undervejs sagde jeg til Søren, at det skred godt fremad med byggeriet, og til det var Sørens svar ”slowly but surely”, og det havde han helt ret i, for der er et godt stykke vej endnu, inden Naturhuset er færdigt. Men fremdrift var efterhånden, hvad jeg havde brug for efter en ufrivillig pause i byggeriet, og det bringer mig videre til, hvordan man kan forholde sig til uønskede situationer – og altså til begreberne reaktiv og proaktiv.

Hvis du er reaktiv går du i offerposition og giver andre skylden for ting, der ikke går som du gerne vil have. Er du til gengæld proaktiv, tager du selv ansvar og handler på det, du kan handle på.

Reaktivitet er handlingslammende

Og, hvorfor er det vigtigt at forholde sig til, om man er det ene eller det andet eller måske en blanding, afhængigt af hvordan dagsformen er? Det er det, fordi du bliver handlingslammet og forbliver i den uønskede situation, hvis du opfører dig reaktivt. Til gengæld skaber du den ønskede forandring, når du har en proaktiv adfærd. Så… hvis der er noget, du gerne vil have til at være anderledes, kan det være en god idé at reflektere lidt over dit reaktionsmønster.

I dag har jeg været proaktiv. Min tømrer har ikke haft tid til at bygge på Naturhuset i et par uger, siden en af hans svende fik en knæskade under en fodboldtackling. I dag ringede jeg så til tømreren for at høre, hvornår der var udsigt til, at de ville kunne fortsætte byggeriet. Jeg fik at vide, at det ikke ville blive de næste par uger, og at han ikke kunne love, hvornår de kan komme igen. Til gengæld ved jeg nu, hvad jeg kan forvente de kommende uger og kan beslutte mig for, om jeg selv vil trække i arbejdstøjet igen, om jeg vil vente på, at den sygemeldte tømrer er klar igen, eller om jeg vil forsøge at finde en anden tømrer. Med andre ord har jeg nu bragt mig selv i en situation, hvor jeg kan vælge min næste handling, frem for at gå frustreret rundt og vente på, at der kommer til at ske noget eller måske ligefrem være gnaven på tømreren.

 

Proaktiv adfærd er også at være bevidst om, hvad man siger ja til, og hvad man siger nej til, så man kun får sagt ja til det, der er vigtigt og dermed får prioriteret sin tid, så der er balance i livet. Det første skridt på vejen er at være bevidst om sine reaktionsmønstre, og når man er det, er det meget nemmere at ændre på dem.

  • Hvornår var du sidst proaktiv?
  • Hvornår var du sidst reaktiv?
  • Er der en problemstilling i dit liv, hvor du kunne have gavn af at tage mere ansvar og handle proaktivt?

Spørgsmål?

Kontakt mig allerede i dag for en uforpligtende samtale om, hvad du har brug for hjælp til, og hvordan jeg kan hjælpe dig.